Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τσαγιέρα από χυτοσίδηρο
Θα θέλατε να αγοράσετε μια τσαγιέρα από χυτοσίδηρο, αλλά δεν είστε εξοικειωμένοι με αυτόν τον τύπο τσαγιέρας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της; Πώς χρησιμοποιείτε μια χυτοσιδηρή τσαγιέρα; Μην πανικοβάλλεστε, θα σας πούμε τα πάντα για τη χυτοσιδηρή τσαγιέρα και το ιαπωνικό tetsubin!
Αγκαλιάζονται από τους καλοφαγάδες, τους επαγγελματίες σεφ και τους οικιακούς μάγειρες, οι χυτοσιδηρές κατσαρόλες, τα τηγάνια και οι βραστήρες χυτοσίδηρο έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Όλοι φαίνεται να έχουν τουλάχιστον ένα αντικείμενο από χυτοσίδηρο που πίστευαν ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν και τώρα δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό, παρά τις κάπως τρομακτικές (για τους αρχάριους ας το παραδεχτούμε) απαιτήσεις όσον αφορά το στέγνωμα και τη φροντίδα του προϊόντος. Επιπλέον, έχετε τη επιλογή μεταξύ πολλών μοντέλων : Χυτοσίδηρες τσαγιέρες, ολλανδικούς φούρνους, σκάφη σάλτσας, κατσαρόλες, μεγάλες κατσαρόλες κ.λπ.
Η ιστορία των χυτοσιδηρών μαγειρικών σκευών ξεκινάει εκατοντάδες χρόνια πριν στις ανατολικές χώρες, μέχρι και σήμερα, όπου τα χυτοσιδηρά σκεύη φέρνουν μια παλαιόκοσμη γοητεία στους σύγχρονους χώρους διαβίωσης.
Ένα μοντέλο ξεχώρισε ιδιαίτερα ανάμεσα στα υπόλοιπα: η ιαπωνική χυτοσιδηρή τσαγιέρα και ο χυτοσιδηρός βραστήρας, ή Tetsubin.
Χρησιμοποιείται στην άβαφη έκδοσή του μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της τελετής του τσαγιού, το /span>Cha No Yu, αυτός ο τύπος δοχείου είναι ειδικά σχεδιασμένος για το βράσιμο του νερού. Δεν χρειάζεται τσάι για την παραδοσιακή τσαγιέρα tetsubin ή την αλάδωτη χυτοσίδερη τσαγιέρα, μόνο βραστό νερό. Αυτό μετατρέπει ένα μικρό σιδερένιο αντικείμενο σε ένα πραγματικό σύμβολο της ενσυνειδητότητας.”Το tetsubin είναι η ίδια η ενσάρκωση της “ειρηνικής ζωής”, ειδικά καθώς έχει σχεδιαστεί για να διαρκέσει μια ζωή.
Χρησιμοποιείται στην σύγχρονη εμαγιέ εκδοχή της, η χυτοσιδηρή τσαγιέρα χρησιμοποιείται για την εγχάραξη και τη διατήρηση της θερμότητας όλων των ειδών παρασκευής…
Στις μέρες μας, ο γενικός όρος “χυτοσίδηρος τσαγιέρα” αναφέρεται στην πραγματικότητα σε 2 τύπους δοχείων:
Χυτοσίδηρος βραστήρας
Αυτός είναι ο περίφημος Tetsubin στα ιαπωνικά. Ένα παραδοσιακό αντικείμενο, κατασκευασμένο από επίχριστο χυτοσίδηρο στο εσωτερικό του και χρησιμοποιείται για να βράσει νερό τσαγιού για την προετοιμασία του matcha κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής τελετής τσαγιού.
Χυτοσίδηρος τσαγιέρα
Στα ιαπωνικά Tetsubin Kyusuαυτή η χυτοσιδηρή τσαγιέρα είναι κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο εβαμμένο στο εσωτερικό, και χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσαγιού και τη διατήρηση της θερμότητας του αφεψήματος. Εμφανίστηκε πολύ αργότερα από το τετσουμπίν και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βραστήρας.
Η ιστορία, η κατασκευή και η χρήση αυτών των 2 εργαλείων είναι διαφορετικές, γι’ αυτό ακολουθήστε τον οδηγό πριν ξεκινήσετε την αγορά σας!
Χυτοσίδηρος τσαγιέρα – Προέλευση
Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση και τον όρο “ιαπωνική χυτοσιδηρή τσαγιέρα” που χρησιμοποιείται συνήθως για να αναφερθεί στις χυτοσιδηρές τσαγιέρες, η Χυτοσίδηρη τσαγιέρα δεν γεννήθηκε. στην Ιαπωνία αλλά στην Κίνα, τον 4ο αιώνα π.Χ.C. Με πολύ εμπιστευτική χρήση και χωρίς να προορίζεται αρχικά για την παρασκευή τσαγιού, ήταν πράγματι από τους Ιάπωνες που η χυτοσιδηρή τσαγιέρα είδε την κατασκευή και τη χρήση της να αναπτύσσεται πριν από περίπου 900 χρόνια.
Ηταν στις αρχές του ΧΙΙΙου αιώνα .άρχισε η παραγωγή χυτοσιδηρών βραστήρων, “tetsubin” στα ιαπωνικά, στις πόλεις της Mizusawa και Yamagata. Στη συνέχεια, τον 17ο αιώνα, στην περιοχή Τοχόκου (βόρεια του κύριου νησιού Χονσού), χάρη στον πρίγκιπα Nanbu (ή Nambu, έναν μεγάλο λάτρη του τσαγιού) που τα συνέλεξε, το tetsubin επρόκειτο να αναπτυχθεί.
Κατασκευάζεται κυρίως στις πόλεις Morioka και Mizusawa, και οι δύο στο νομό Iwate. στην Ιαπωνία, ο βραστήρας ανήκει στην κατηγορία των σιδηρουργικών έργων. Nanbu Tekki ή Nambu Tekki, η οποία αναφέρεται σε όλα τα προϊόντα από χυτοσίδηρο που κατασκευάζονται στην αρχαία περιοχή Nanbu (Nambu). Το Nanbu Tekki έχει τις ρίζες του στους βραστήρες και τα σιδερένια Nanbu Kama, τα οποία χρονολογούνται από το‘Εποχή Σενγκόκου, η οποία διήρκεσε μεταξύ 1467 και 1600. Ακόμη και σήμερα, αυτές οι τσαγιέρες κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά στο νομό Ιβάτε από ειδικευμένους τεχνίτες που χρησιμοποιούν τις ίδιες παραδοσιακές τεχνικές.
Παραδοσιακό Tetsubin : Η χύτρα από χυτοσίδηρο
Παρά το γεγονός ότι κατασκευάζεται στην Ιαπωνία εδώ και εκατοντάδες χρόνια, το< ιαπωνική χυτοσιδηρή τσαγιέρα δεν έχει γίνει.span> δημοφιλής μόνο στη 18ο και 19ο αιώνα, ενώ η ζήτησή του αυξανόταν με την πάροδο των ετών μέχρι το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα σχέδια αυτής της περιόδου κυμαίνονται από μινιμαλιστικά και λιτά έως περίτεχνα διακοσμημένα. Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει βραστήρες με διακόσμηση υψηλού ανάγλυφου και τσαγιέρες με χρυσά ή χάλκινα ένθετα. Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα έχουν συμπεριληφθεί σε μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Τεϊκανές κατασκευάζονταν -και εξακολουθούν να κατασκευάζονται- σε σχετικά μικρή κλίμακα από αρχιτεχνίτες.
Μοντέρνα Tetsubin : Η τσαγιέρα από εμαγιέ χυτοσίδηρο
Στο τέλος της δεκαετίας του ’90, μια νέου τύπου σχεδιασμός, που δημιουργήθηκε ειδικά για τις ευρωπαϊκές και δυτικές αγορές, εισήγαγε πιο φωτεινά χρώματα. Καθώς ορισμένα εργαστήρια άρχισαν να συνεργάζονται με διεθνείς σχεδιαστές, το παραδοσιακό tetsubin μπήκε σε μια νέα εποχή και έγινε ένα προϊόν περιζήτητο σε όλο τον κόσμο.
Από τις νέες χυτοσιδηρές τσαγιέρες./strong> εμφανίστηκαν στη συνέχεια, αυτή τη φορά με ένα εναμαλιασμένο εσωτερικό για να προστατεύεται ο χυτοσίδηρος από την σκουριά (όσο ακίνδυνη κι αν είναι) στην οποία δεν είναι συνηθισμένοι οι Δυτικοί..
Πλεονεκτήματα της ιαπωνικής χυτοσιδηρής τσαγιέρας
Tetsubin, ένας εξαιρετικός βραστήρας
Σε αντίθεση με όλους τους άλλους τύπους βραστήρα, οι λάτρεις του τσαγιού χρησιμοποιούν μόνο έναν tetsubin μόνο για να βράσουν το νερό για την ιαπωνική τελετή τσαγιού Cha No Yu η οποία είναι για την προετοιμασία του τσαγιού matcha.
Το εσωτερικό του σώματος του βραστήρα δεν είναι επικαλυμμένο με σμάλτο. Για τους βραστήρες ιαπωνικής κατασκευής, ο χυτοσίδηρος που συνήθως είναι επιρρεπής στη σκουριά (ιαπ.: 鋳鉄, chūtetsu) υποβάλλεται σε οξειδωτικό ψήσιμο στους 800°C, επιτρέποντας στον χυτοσίδηρο να ενεργοποιηθεί και έτσι μια φυσική προστασία κατά της σκουριάς. Ορισμένοι βραστήρες κινεζικής κατασκευής, εν τω μεταξύ, μερικές φορές επικαλύπτονται με ένα λεπτό στρώμα αντισκωριακής επίστρωσης συμβατής με τη χρήση σε πηγή θερμότητας.
Με άλλα λόγια, αν ο χυτοσίδηρος βραστήρας σας έχει σμάλτο στο εσωτερικό του, δεν είναι γνήσιος tetsubin. Η επιφάνεια των παραδοσιακών χυτοσιδηρών βραστήρων επιτρέπει το σίδερο να εισχωρήσει στο νερό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βρασμού. Αυτός ο εμπλουτισμός του νερού με σίδηρο αλλάζει τη γεύση του και κάνει το τσάι που παρασκευάζεται με αυτό πιο γλυκό και πιο ήπιο.
Είναι λοιπόν αποδεκτό ότι το τσάι που παρασκευάζεται με βραστό νερό από ένα τετσουμπίν έχει πιο πλούσια γεύση.span> και λιγότερο πικρό, ότι θα έχει πιο απαλή γεύση. Εκτός από τη γεύση, οι χρήστες του tetsubin επωφελούνται επίσης από τα οφέλη για την υγεία./strong> από σύμπληρωμα σιδήρου που προσφέρεται με κάθε φλιτζάνι τσάι. Φυσικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την ιαπωνική μαντεμένια τσαγιέρα σας για να βράσετε νερό για καφέ ή για οποιοδήποτε έγχυμα βοτάνων.
Κάθε μαντεμένια τσαγιέρα θα δώσει στο νερό μια διακριτικά διαφορετική γεύση. Ανάλογα με τη σύνθεση, την προέλευση των πρώτων υλών, τις τεχνικές κατασκευής του βραστήρα και το πορώδες του χυτοσίδηρου, κάθε tetsubin είναι μοναδικό και έχει συγκεκριμένη επίδραση στη γεύση του νερού και, συνεπώς, στο φλιτζάνι τσαγιού που θα παρασκευαστεί. Μιλάμε για πολύ λεπτές διαφορές που δεν θα γίνουν αντιληπτές από όλους τους χρήστες, και αυτό δεν είναι το πιο σημαντικό.
Για να συνοψίσουμε, ο χυτοσίδηρος είναι ΤΟ ιδανικό υλικό για τη θέρμανση του νερού, επειδή αποθηκεύεται γρήγορα .και για μεγάλο χρονικό διάστηματη θερμότητα καιτην επιστρέφει αρμονικά.
Από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι ένα τετσουμπίν δεν είναι σμαλτωμένο στο εσωτερικό του, δεν πρέπει να αφήνετε το νερό να κρυώσει μέσα στον βραστήρα, αλλιώς θα εμφανιστεί πολύ γρήγορα σκουριά. Αν δεν χρησιμοποιήσετε όλο το νερό που ζεστάθηκε στο τετσουμπίν σας, ρίξτε το σε ένα μονωμένο μπουκάλι για να διατηρήσετε τη θερμότητα χωρίς να εκθέσετε τον βραστήρα σας στη σκουριά.
Ενσάρκωση του Cha No Yu
Τέλος, το καλύτερο για το τέλος: Αγοράζετε έναν χυτοσίδηρο βραστήρα επειδή αγαπάτε πραγματικά το τσάι και δεν σας πειράζει να καταβάλλετε λίγη προσπάθεια για να φτιάξετε μόνοι σας ένα πραγματικά καλό φλιτζάνι τσάι. Εξάλλου, το tetsubin είναι η ενσάρκωση της παραδοσιακής ιαπωνικής τελετής τσαγιού./strong>, Cha No Yu, της διαδικασίας της αργής προετοιμασίας του τσαγιού σε μια τελετουργία που απαιτεί υπομονή και φροντίδα. Πρέπει να δίνετε προσοχή σε κάθε βήμα και να απολαμβάνετε τη διαδικασία όσο απολαμβάνετε και το αποτέλεσμα. Ένα tetsubin είναι η επιτομή της “ειρηνικής ζωής”. Δίνει στην τελετουργία παρασκευής τσαγιού την ηρεμία μιας αρχαίας τελετουργίας. Ταυτόχρονα, αυτή η διαδικασία φέρνει την ενσυνειδητότητα σε μια συνηθισμένη και καθημερινή δραστηριότητα, κάνοντας κάθε φλιτζάνι τσάι ξεχωριστό.
Φτιάχνοντας μια ιαπωνική τσαγιέρα από χυτοσίδηρο
Iwachu χυτοσιδηρή τσαγιέρα
Ας πάρουμε ως παράδειγμα το χυτήριο Iwachu. Ο κορυφαίος παραγωγός χυτοσιδηρών τσαγιέρες της Ιαπωνίας, η Iwachu απασχολεί τεχνίτες που κατασκευάζουν χυτοσιδηρές τσαγιέρες εξαιρετικής ποιότητας και με μεγάλη εμπειρία. Για να διεκδικήσουν τον τίτλο του “παραδοσιακού τεχνίτη”, οι τεχνίτες πρέπει να εκπαιδευτούν για δέκα έως δεκαπέντε χρόνια. Κάθε tetsubin κατασκευάζεται με το χέρι μέσα από μια διαδικασία που περιλαμβάνει πολλά στάδια. Αρχικά, οι τεχνίτες κατασκευάζουν στο χέρι άμμο ή πηλό ,από ξηρά καλούπια, διαμορφώνοντας το υλικό και προσθέτοντας διακοσμητικά στοιχεία. Αυτό το χρονοβόρο στάδιο δημιουργεί ξεχωριστά σχέδια για κάθε τσαγιέρα. Τα μοτίβα κυμαίνονται από “Arare” μοτίβο κουκκίδων έως “Hada”υφή.strong>”Hada” υφή μέσω συμπληρωματικών μοτίβων ζώων ή λουλουδιών. Στη συνέχεια, οι τεχνίτες χύνουν το λιωμένο σίδερο μέσα στα καλούπια. Παραδοσιακά, οι υψηλής ποιότητας ιαπωνικές χυτοσιδηρές τσαγιέρες προέρχονται από πηλό καλούπι, ενώ τα καλούπια από άμμο είναι κατάλληλα για καθημερινές χύτρες, εξαγωγές και γρήγορη, αποτελεσματική κατασκευή.
Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του Iwachu
Για την κατασκευή κάθε τσαγιέρας, οι τεχνίτες συγκεντρώνουν διάφορα εξαρτήματα: το εξωτερικό και το εσωτερικό καλούπι καθώς και τα καλούπια για το .το στόμιο έκχυσης, το κλειδί και το κουμπί του καπακιού. Σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούν την υπερθέρμανση, τα χερούλια διαθέτουν ένα λεπτότερο κομμάτι σφυρήλατου σιδήρου που μπορεί να είναι κοίλο ή συμπαγές. Σε κάθε περίπτωση, η λαβή θα δέχεται ελάχιστη ή καθόλου θερμότητα ενώ το νερό σας βράζει.
Μόλις το σίδερο κρυώσει, οι τεχνίτες αφαιρούν το καλούπι και ξεκινούν το επόμενο στάδιο. Με φωτιά με κάρβουνο, οι τσαγιέρες γίνονται ενεργές καθώς η φωτιά απομακρύνει το οξυγόνο από την επιφάνεια του χυτοσίδηρου. Αυτό το κρίσιμο βήμα κάνει όλη τη διαφορά μεταξύ ενός απλού σιδερένιου βραστήρα και ενός γνήσιου τετσουμπίν : η πορώδης επιφάνεια της τσαγιέρας έχει την ικανότητα να αλλάζει τη σύνθεση του νερού. Οι τσαγιέρες αλλάζουν επίσης χρώμα, καθώς γίνονται γαλαζοπράσινες.
<
Το φινίρισμα των τσαγιέρες περιλαμβάνει τη θέρμανση του χυτοσίδηρου και την εφαρμογή ενός.span> επίστρωση φυσικού βερνικιού με βάση το χυμό του δέντρου Urushi. Το γυάλισμα του βερνικιού στις ανάγλυφες επιφάνειες προσθέτει την τελική πινελιά. Αυτό το βήμα δημιουργεί επίσης μια αντίθεση μεταξύ των διαστάσεων.ματ επιφάνεια του “ακατέργαστου” σίδερου εσωτερικού και των λαμπερών πινελιών του εξωτερικού.
Η διαδικασία κατασκευής κάθε ιαπωνικής χυτοσιδηρής τσαγιέρας, όταν κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στο χέρι, διαρκεί περίπου μια εβδομάδα. Έτσι μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα την υψηλή τιμή μιας αυθεντικής ιαπωνικής χυτοσιδηρής τσαγιέρας, αλλά θα έχετε επίσης καταλάβει ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε. Η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η χρήση ηλεκτρικών συσκευών τήξης, έχει επιτρέψει στα εργαστήρια να επιταχύνουν. τη διαδικασία παρασκευής διατηρώντας παράλληλα αυτό το χειροποίητο γλυκό και συνεπώς την ετικέτα της χειροτεχνίας.
Χυτοσίδηρος τσαγιέρα και ιαπωνικά μοτίβα
Όταν οραματίζεστε μια ιαπωνική χυτοσίδερη τσαγιέρα, πιθανόν να τη βλέπετε με ένα από τα εμβληματικά μοτίβα της Ιαπωνίας. Τα πιο συνηθισμένα ιαπωνικά μοτίβα είναι τα εξής: Η ιαπωνική τσαγιέρα είναι μια από τις πιο δημοφιλείς: Arare (χαλάζι), Hada (δέρμα) ή Muji (χωρίς διακόσμηση), Itome (σπάγκος) ή μοτίβα εμπνευσμένα από τη χλωρίδα και την πανίδα της Ιαπωνίας, όπως τα άνθη κερασιάς.span> Sakuramon (που ονομάζεται επίσης Sakura), κυπρίνοι κόι, κύματα, λέπια χελώνας…
Μουσικό σχέδιο Arrare
Το πιο συνηθισμένο είναι το Μουσικό σχέδιο Arrare. Σημειώστε ότι αυτό είναι το πιο συνηθισμένο μοτίβο για τσαγιέρες υψηλής ποιότητας, αλλά δυστυχώς είναι επίσης το πιο συνηθισμένο μοτίβο μεταξύ των μαζικών παραγωγών κακής ποιότητας τσαγιέρες από την Κίνα, το Βιετνάμ ή την Κορέα.
Για τα μοτίβα υψηλής ποιότητας, το καλούπι είναι για μία μόνο χρήση. Το μοτίβο σφραγίζεται στο καλούπι με το χέρι χρησιμοποιώντας μια μεταλλική διάτρηση. Στη μαζική παραγωγή, από την άλλη πλευρά, τα καλούπια χρησιμοποιούνται για μεγάλες σειρές παραγωγής και η αισθητική ποιότητα του σχεδίου σταδιακά μειώνεται. Έτσι, μπορείτε ήδη να αναγνωρίσετε την ποιότητα της Tetsubin παρατηρώντας την ακρίβεια και την ευκρίνεια των ανάγλυφων μοτίβων.
“Arare” (霰) σημαίνει< χαϊλ στα ιαπωνικά. Το μοτίβο “Arare” διατίθεται σε διάφορα μεγέθη: το μικρό μέγεθος είναι το πιο συνηθισμένο. Το μεσαίο μέγεθος φέρει την ονομασία “Chu-Arare” (ιαπ.: 中霰). Ένα άλλο ενδιάμεσο μέγεθος υπάρχει και ακούει στο όνομα Kikko (亀甲). Τέλος, το μεγαλύτερο μέγεθος αυτού του μοτίβου ονομάζεται Oni-Arare (ιαπ. 大霰 ή 鬼霰). Τα μεγαλύτερα σημεία είναι πιο δύσκολο να κατασκευαστούν (και επομένως πιο σπάνια και πιο ακριβά), επειδή ο χυτοσίδηρος είναι πιο επιρρεπής στο σπάσιμο όταν ανοίγει το καλούπι.
Μοτίβο Arare
Πατρόν “Chu Arare”
“Όνι αράρε”
Itome τσαγιέρα
Itome (jap : 糸目) σημαίνει ficelle. Αυτό το πολύ ζεν μοτίβο είναι μια ενιαία γραμμή που διατρέχει ολόκληρο το σώμα της τσαγιέρας αλλά και το καπάκι της. Είναι το σύμβολο της μακράς κλωστής της ζωής.