Η Ιαπωνία είναι μία από τις μεγάλες χώρες τσαγιού στον κόσμο, όπως η Ινδία, η Κίνα ή το Ιράν. Το πιο δημοφιλές είναι το πράσινο τσάι, ένα ποτό πολύ πιο συνηθισμένο από το νερό. Μάλλον όπως το ρύζι, θεωρείται ιερό φυτό που αποτελεί μέρος της εθνικής κουλτούρας, και η μοίρασή του έχει γίνει ακόμη και μια ιδιαίτερη στιγμή γνωστή ως η τελετή τσαγιού.strong>τελετή τσαγιού, στα ιαπωνικά “Chanoyu”, “Sado”, “Chado” ή απλά “Ocha”.
Είναι ένα χορογραφικό τελετουργικό της προετοιμασίας και σέρβις του ιαπωνικού πράσινου τσαγιού σε σκόνη (Matcha), με παραδοσιακά ιαπωνικά γλυκά για να εξισορροπηθεί η πικρή γεύση του τσαγιού. Η προετοιμασία του τσαγιού κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής σημαίνει να ρίχνετε όλη σας την προσοχή στις προκαθορισμένες κινήσεις. Δεν πρόκειται για την κατανάλωση τσαγιού, αλλά για την αισθητική, για την προετοιμασία ενός μπολ τσαγιού με την καρδιά σας.
ΤΖΑΠΑΝΙΚΟ ΤΣΑΪ
στη μαγειρική, για παράδειγμα ανακατεμένο με ρύζι, για να συνοδεύσει τηγανητά φαγητά ή με τη μορφή κέικ, παγωτών και γλυκών.
Υπάρχουν και άλλες ποικιλίες τσαγιού, με κοκκία κριθαριού (muchiga), καβουρδισμένους κόκκους ρύζου (genmaicha), ακόμα και φύκια (kombucha). Οι Ιάπωνες εκτιμούν επίσης τα τσάγια από άλλες χώρες, από την Κίνα (Oolong), την Ινδία (Darjeeling) και αλλού.
Το τσάι παρασκευάζεται από sencha (φύλλα) ή matcha (σκόνη)
Ψάχνετε να απολαύσετε το καλύτερο ιαπωνικό τσάι στο σπίτι; Σας προτείνουμε αυτή τη διεύθυνση:
Matcha
Το Matcha, που μερικές φορές επαναμεταφράζεται ως maccha, είναι ένα πράσινο τσάι.δηλαδή, μη ζυμωμένο τσάι, το οποίο μειώνεται σε σκόνη με άλεση μεταξύ δύο λίθων. Λίγες εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή, οι θάμνοι τσαγιούκαλύπτονται με νατ για να προστατευτούν από το ηλιακό φως. Το αποτέλεσμα είναι τα φύλλα τσαγιού που είναι μικρότερα, πιο σκούρα και πιο πλούσια σε χλωροφύλλη και αμινοξέα (θα απαλύνουν την πικράδα του τσαγιού).
Μόλις συγκομιστούν, αν τα φύλλα είναι ελαχισμένα, το τσάι τότε θα ονομάζεταιstrong> gyokuro,θεωρείται ένα από τα καλύτερα ιαπωνικά πράσινα τσάγια, που καταναλώνεται αυτούσιο ως έγχυμα. Αν τα φύλλα αφεθούν απευθείας, είναι γνωστό ως tencha./em>- είναι αυτό το αλεσμένο και κονιορτοποιημένο τέντσα που ονομάζεται στη συνέχεια matcha.
Αν ένας άλλος τύπος πράσινου τσαγιού είναι κονιορτοποιημένος, δεν θα αναφέρεται ως matcha αλλά μόνο ως konacha, κυριολεκτικά “τσάι σε σκόνη”.
 - Το πράσινο τσάι είναι, λόγω της απουσία ζύμωσης, πλούσιο σε γαλλοκατεχίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Περιέχει επίσης πολλή θεανίνη, ένα αμινοξύ γνωστό για την αντι-στρες επίδρασή του.
Χρησιμοποιούν καθημερινά την παραδοσιακή ιαπωνική τσαγιέρα, την kyusu., της οποίας το σχήμα και τα χαρακτηριστικά είναι ιδανικά για την παρασκευή πράσινου τσαγιού.
“Chanoyu” κυριολεκτικά σημαίνει “ζεστό νερό για τσάι”. Η τελετή τσαγιού είναι μια ήσυχη και ιερή στιγμή. Ηγείται από έναν sensei (δάσκαλο, όπως στις πολεμικές τέχνες) ο οποίος έχει μάθει απ’ έξω τις χειρονομίες που πρέπει να επαναλάβει στην εντέλεια: πώς να κρατάει την τσαγιέρα, πώς να ρίχνει το τσάι…. Αυτή η εκμάθηση μπορεί να διαρκέσει ένα μεγάλο μέρος μιας ολόκληρης ζωής.
Ο δάσκαλος φιλοξενεί σε ένα μικρό στέκι τσαγιού ή στέκι τσαγιού (“στέκι τσαγιού/em>”), συχνά δίπλα σε έναν όμορφο κήπο (η τελετή τσαγιού μπορεί επίσης να λάβει χώρα έξω, το nodate).
Το τσάι σερβίρεται σε κεραμικά μπολ(“Chawan” 茶碗, “μπολ τσαγιού”), απλά και συχνά αρχαία, συνοδευόμενα από κέικ ή ένα γεύμα. Οι καλεσμένοι είναι ντυμένοι με κιμόνο, μιλούν πολύ λίγο και πίνουν όλα από το ίδιο μπολ, το οποίο περνούν από χέρι σε χέρι.
 - Η τελετή αυτή είναι μια πολύτιμη στιγμή που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν την απλή ομορφιά που εκπέμπεται από τους ήχους (νερό, φωτιά), τις οσμές (τσάι, θυμίαμα) και τα αντικείμενα. Ως μορφή τέχνης, η Τελετή Τσαγιού είναι μια ευκαιρία να απολαύσετε την απλότητα του σχεδιασμού της αίθουσας τσαγιού, την αίσθηση του τσαγιού στο χέρι, την παρέα των φίλων και απλά μια στιγμή αγνότητας.
Chado : ο τρόπος του τσαγιού
Το τσάι,ένα ρόφημα που παρασκευάζεται με έγχυση των φύλλων του φυτού του τσαγιού (Camelia sinensis), προέρχεται από την Κίνα.
Η προέλευση του ίδιου του τσαγιού είναι θρυλική : ανάμεσα στους πολλούς μύθους που αφηγούνται την εμφάνισή του και τις πρώτες χρήσεις του, ένας αφορά τον βουδιστή μοναχό Bodhidharma, τον ιδρυτή του Βουδισμού Ζεν.
 - Ενώ ζητούσε τη νιρβάνα στερούμενος τροφής και ύπνου, κυριεύτηκε από κόπωση και κοιμήθηκε. Όταν ξύπνησε, ντροπιασμένος που υπέκυψε στην κούραση, έκοψε τα βλέφαρά του ώστε να μην μπορεί πλέον να κλείσει τα μάτια του και τα πέταξε στο έδαφος. Ένας θάμνος φύτρωσε εκεί που είχαν πέσει τα βλέφαρα, και ο Μποντίντχαρμα ανακάλυψε ότι τα φύλλα του είχαν τη δύναμη να τον κάνουν να νιώθει καλύτερα./strong> να τον κρατήσει ξύπνιο για το υπόλοιπο του διαλογισμού του, οπότε στη συνέχεια δώρισε τσάι σε όλους τους ανθρώπους. Αυτός ο μύθος έχει το πλεονέκτημα να εξηγεί την ύπαρξη μιας στενής σχέσης μεταξύ του Βουδισμού Ζεν και του τσάι.
Εάν βρίσκεστε εκτός Ιαπωνίας, προετοιμάστε matcha tea είναι γνωστή ως “Τελετή του ιαπωνικού τσαγιού“, οι Ιάπωνες την αποκαλούν “Chanoyu”./strong> που μπορεί να μεταφραστεί κυριολεκτικά ως “ζεστό νερό για τσάι“, ή “Chado” ή “Sado” που μεταφράζεται ως “ο δρόμος του τσαγιού“, ως ένα επιλεγμένο μονοπάτι που αφιερώνει όλο το χρόνο του στη μελέτη και την πρακτική της ιαπωνικής τελετής τσαγιού.
 - Η δυτική αντίληψη της “τελετής” είναι ένα σύνολο τυπικών πράξεων, συχνά σταθερών και παραδοσιακών, που εκτελούνται σε σημαντικές κοινωνικές ή θρησκευτικές περιστάσεις. Ωστόσο, αντί να είναι σταθερή, η ιαπωνική τελετή τσαγιού έχει μια ορισμένη ευελιξία, καθώς κάθε περίσταση και κάθε εποχή απαιτεί ειδικές και μοναδικές ειδικές και μοναδικές προετοιμασίες, την επιλογή των συσκευών, την επιλογή των λουλουδιών για τη διαρρύθμιση, της κρεμαστής περγαμηνής για να περιγράψει το είδος της συνάντησης και το στόχο του οικοδεσπότη.
Ο οικοδεσπότης αφιερώνεται στην τελετή αυτή μελετώντας όλες τις σχετικές πτυχές της όπως το καλλιγραφία, η ανθοκομική σύνθεση/strong>, η μαγειρική, η φόρεμα κιμονό, η κεραμική και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου, θα ήταν πιο σωστό να το ονομάσουμε “Ο τρόπος του τσαγιού“, καθώς πρόκειται πράγματι για έναν τρόπο ζωής, ή για έναν τρόπο ζωής που προετοιμάζει το καλύτερο δυνατό μπολ με τσάι matcha για τους καλεσμένους.
 - Με βαθιές ρίζες στη φιλοσοφία Ζεν, είναι ένας τρόπος να αποσυρθεί κανείς από τις πεζές υποθέσεις της καθημερινής ζωής και να επιτύχει, έστω και για λίγο, την ηρεμία και την εσωτερική γαλήνη.
Η φιλοσοφία του τσαγιού
Τα 4 θεμελιώδη στοιχεία της τελετής τσαγιού είναι:
Ανταποκρίνονται στο ομορφιά ζεν του wabi sabi : “εκτίμηση της ομορφιάς των απλών, φυσικών πραγμάτων” (μια παλαιότερη έννοια είναι “η μοναξιά της ζωής στη φύση, μακριά από την κοινωνία”).
“Wa” σημαίνει αρμονία. Καθώς υπάρχει αρμονία στη φύση, ο Teishu (δάσκαλος ή οικοδεσπότης) θα προσπαθήσει να φέρει αυτή την ποιότητα στο τεϊοποιείο και στον κήπο γύρω από το τεϊοποιείο. Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της τελετής τσαγιού βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους. Ο κήπος του τσαγιού πρέπει να αποτελεί προέκταση της φυσικής χλωρίδας γύρω του.
“Kei” σημαίνει σεβασμός. Οι φιλοξενούμενοι πρέπει να σέβονται όλα τα πράγματα, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση. Πρέπει γενικά να σκύβουν για να μπουν στο δωμάτιο από μια μικρή είσοδο που ονομάζεται Nijiriguchi. Στο δωμάτιο, όλοι γονατίζουν και υποκλίνονται στον κρεμασμένο πάπυρο, κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο σε θέση Seizaστο Τατάμι. Ο σεβασμός επιδεικνύεται επίσης με τον προσεκτικό χειρισμό και την παρατήρηση του τσαγιού και άλλων αντικειμένων κατά την περίοδο Χάικεν (το τελικό στάδιο της τελετής).
“Sei” σημαίνει καθαρότητα. Μπαίνοντας στην αίθουσα τσαγιού, αφήνετε πίσω σας όλες τις σκέψεις και τις ανησυχίες της καθημερινότητας. Η αίθουσα τσαγιού ή Chashitsuείναι ένας διαφορετικός κόσμος όπου μπορείτε να αναζωογονηθείτε, να επιβραδύνετε και να απολαύσετε την παρουσία των φίλων σας. Η χειρονομία της αγνότητας ενισχύεταιμε τον τελετουργικό καθαρισμό των chawan, natsume, chashaku και kensui από τον οικοδεσπότη.
Ο αληθινός μεγάλος δάσκαλος του τσαγιού δεν εκτελεί την ιαπωνική τελετή τσαγιού από μνήμης, αλλά από καθαρή καρδιά.
“Τζάκου” σημαίνει ησυχία. Μόνο αφού οι τρεις πρώτες έννοιες (αρμονία, σεβασμός και αγνότητα) έχουν ανακαλυφθεί, βιωθεί και υιοθετηθεί, οι άνθρωποι μπορούν τελικά να ενσαρκώσουν την ηρεμία. Αυτή ήταν μια από τις διδασκαλίες του Ιάπωνα δασκάλου της τελετής τσαγιού Sen no Rikyu (1522 – 1591).
Αποκάλυψη της τελετής τσαγιού
Η τελετή τσαγιού μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους:
Chaji: Μια πλήρης και επίσημη τελετή τσαγιού. Είναι μια εκδήλωση πολλών ωρών που ξεκινά με ένα ελαφρύ γεύμα που ονομάζεται kaiseki&.nbsp;που ακολουθείται από ένα μπολ παχύ τσάι (πυκνό) και τελειώνει με ένα μπολ ελαφρύ τσάι.
Chakai: Οι περισσότερες τελετές τσαγιού στις μέρες μας είναι πολύ σύντομες εκδηλώσεις. Το Τσακάι είναι μια απλή τελετή φιλοξενίας που περιλαμβάνει τη γευσιγνωσία ενός ελαφρού μπολ τσαγιού και μερικές φορές ένα μικρό σνακ (tenshin)
 - Πριν συμμετάσχετε σε μια τελετή τσαγιού, αποφύγετε τα φανταχτερά ρούχα και τα αρώματα που αποσπούν την προσοχή από την εμπειρία του τσαγιού. Φορέστε μετριοπαθή ρούχα, βγάλτε τα κοσμήματα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα αντικείμενα και αποφύγετε τα έντονα αρώματα.
Ακολουθούν τα κύρια στάδια μιας τελετής τσαγιού.
1) Sumi-demae
Ο παραδοσιακός χώρος τελετής τσαγιού περιβάλλεται από έναν κήπο, αν και πολλοί σύγχρονοι χώροι δεν διαθέτουν κήπο. Ο κήπος διατηρείται σκόπιμα ήσυχος και απλός για να ενθαρρύνει ένα ήρεμο πνεύμα. Λουλούδια με φωτεινά χρώματα ή βαθιές μυρωδιές αποφεύγονται καθώς αποσπούν την προσοχή. Πέτρες διαφόρων σχημάτων και μεγεθών σχηματίζουν το μονοπάτι προς το τεϊοποιείο. Ένα πέτρινο φανάρι είναι τοποθετημένο δίπλα σε μια πέτρινη λεκάνη κοντά στην είσοδο, όπου οι επισκέπτες πλένουν τα χέρια τους πριν εισέλθουν στο τεϊοποιείο.
Τυπικά, οι tea masters σχεδίαζαν τα teahouses (Chashitsu) για να μοιάζουν ρουστικά, ατελή, σαν παλιές εγκαταλελειμμένες καλύβες. Οι τοίχοι θα μπορούσαν να είναι φτιαγμένοι από λάσπη και άχυρα, ή θα μπορούσαν να είναι άβαφοι. Οι ξυλουργοί χρησιμοποιούσαν ακατέργαστης όψης πασσάλους και δοκάρια, ανεπεξέργαστα καθώς και ροζάκια και μπαμπού για να δώσουν την εντύπωση ότι το σπίτι ήταν χτισμένο με φυσικά υλικά από τα γύρω δάση.
Σε αντίθεση με τα δυτικά σπίτια, το στέκι του τεκέ ,δεν είναι ένα μικρό μουσείο με πολλά συλλεκτικά αντικείμενα, υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα για μια μοναδική συνάντηση με τον Teishu (τον οικοδεσπότη).
Η τελετή παραδοσιακά λαμβάνει χώρα σε ένα δωμάτιο τατάμι. Κάθε περιττός στολισμός εξαλείφεται, το δωμάτιο είναι σκόπιμα όσο το δυνατόν πιο άδειο. Μια ειδική τιμητική θέση, ένα είδος αλκοόβης, που ονομάζεται Τοκονόμα προορίζεται ειδικά για την έκθεση και προβολή ενός Ιαπωνικής καλλιγραφικής περγαμηνής (kakemono), και ανθέων, που ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή. Υπάρχει μόνο ένας πάπυρος που κρέμεται στην εσοχή του Chashitsu, δεν υπάρχουν έπιπλα, μερικές φορές ένα απλό Tana για να εμφανίζει κάποια αξεσουάρ τσαγιού.
Ο μόνος θόρυβος είναι αυτός του‘βραστό νερό στο Κάμα (βραστήρα),&.nbsp;η μόνη μυρωδιά είναι αυτή του λιβανιού και ενός λουλούδιου ή κλαδιού στο Χανά-άιρ.
Η εισοδος επισκεπτών διατηρείται μερικές φορές χαμηλά./strong>, έτσι ώστε οι επισκέπτες που εισέρχονται πρέπει να σκύβουν προς τα εμπρός, συμβολίζοντας την ταπεινότητα. Μετά από έναν χαιρετισμό, ο επικεφαλής καλεσμένος εισέρχεται στην αίθουσα και παίρνει τη θέση που βρίσκεται πιο κοντά στην εσοχή, ακολουθούμενος από τους άλλους καλεσμένους. Οι προσκεκλημένοι κάθονται ιδανικά σε position seiza στο δάπεδο τατάμι. Αφού οι καλεσμένοι πάρουν τις θέσεις τους, συνηθίζεται να σκύβουν ξανά πριν παρακολουθήσουν τα στολίδια που έχουν επιλεγεί προσεκτικά για την περίσταση. Μετά από ένα ελαφρύ γεύμα (kaiseki), ο οικοδεσπότης ανάβει το τζάκι και μεταφέρει το νερό kama για να βράσει.
2) Omogashi
Στους επισκέπτες προσφέρεται ένα γλυκίσματα (τα ιαπωνικά γλυκά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα) πριν πιουν τσάι.
Οι καλεσμένοι αποχωρούν από το Τσασίτσου, πλένονται, εξαγνίζονται, ξεκουράζονται και κάνουν μια νέα είσοδο επαναλαμβάνοντας στην ίδια θέση καθισμένοι στην seiza δηλαδή στις φτέρνες τους.
3) Koicha-demae
Παρασκευή τσαγιού:
 - Ο οικοδεσπότης συνήθως ετοιμάζει το τσάι μπροστά στους καλεσμένους. Ο κύριος εξοπλισμός περιλαμβάνει: Το Τσάι είναι ένα από τα πιο σημαντικά είδη που μπορεί να σερβίρει:
το χτυπητήρι τσαγιού (τσασέν),
το τσάι.πανί (τσάκισον)
τοδοχείο για τσάι./strong>για matcha (natsume ή cha ire)./strong>),
το κουταλάκι του γλυκού (chashaku),
ηκουτάλα από μπαμπού (hishaku)/strong>)
το μπολ για τσάι (chawan),
το δοχείο για γλυκά,
το χυτό σιδερένιο καζάνι (kama/em>) και
την καμινέτο ή ξυλόσομπα (furo).
 - Κάθε κομμάτι του εξοπλισμού έχει επιλεγεί προσεκτικά για να ταιριάζει στις περιστάσεις και έχει τη δική του συγκεκριμένη θέση.
 - Το τσάι σερβίρεται σε ένα μπολ τσαγιού ή τσάουαν, το οποίο είναι το βασικό στοιχείο του τσανογιού: χωρίς μπολ, το τσάι δεν μπορεί να παρασκευαστεί, να σερβιριστεί ή να καταναλωθεί.
 - Το τσάουαν είναι κατασκευασμένο από ιαπωνικό κεραμικό, και ιδανικά πρέπει να είναι χειροποίητο από έναν διάσημο αγγειοπλάστη. Τα παλαιότερα μπολ είναι τα πιο ακριβά και τα πιο πολύτιμα, μπορεί μάλιστα να συμβεί να χρησιμοποιούνται μπολ ηλικίας άνω των 400 ετών σε εκδηλώσεις κύρους. Τα καλύτερα μπολ είναι χειροποίητα και οιατέλειες είναι περιζήτητες, καθώς πρέπει να μας θυμίζουν την‘ατέλεια του κόσμου και της ανθρώπινης φύσης: το μπολ πρέπει να κρατιέται έτσι ώστε να φαίνονται μπροστά. Διακοσμημένα με λάκα και χρυσόσκονη, τα μπολ συχνά παίρνουν το όνομά τους από τον δημιουργό τους ή τον δάσκαλο τσαγιού που τα κατέχει.
 - Υπάρχουν πολλά στυλ μπολ τσαγιού ανάλογα με το πότε κατασκευάστηκαν, το στυλ της τελετής ή το είδος του τσαγιού :
το καλοκαίρι,χρησιμοποιούμεχαλαρά ρηχά μπολ και με φουσκωμένο σχήμα, που επιτρέπουν στο τσάι να strong>ψύξει γρήγορα;
το χειμώνα, αντίθετα, χρησιμοποιούνται βαθύτερα μπωλ για να συντηρηθεί η θερμότητα του τσαγιού.
α) - Πρώτα απ’ όλα, το μπολ καθαρίζεται τελετουργικά ./strong> χρησιμοποιώντας ένα τετράγωνο λευκό ύφασμα (λινό, κάνναβη ή μετάξι) που ονομάζεται τσάκιν.
β) - Ο οικοδεσπότης παίρνει από το νατσούμ την επιθυμητή ποσότητα ματσά χρησιμοποιώντας το τσασάκου. Στη συνέχεια προσθέτει την κατάλληλη ποσότητα ζεστό νερό (που θερμαίνεται στο furo) χρησιμοποιώντας το hishaku, ή απευθείας με το kama.
Η επιλογή του kama είναι σημαντική. Ο Ιαπωνικός χυτοσίδηρος βραστήρας απαιτεί ορισμένες προφυλάξεις για τη χρήση του, για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε συμβουλευόμενοι την άρθρο για τις χυτοσιδηρές τσαγιέρες (Tetsubin).
γ) - Matcha, λόγω της ιδιαίτερης μορφής της σκόνης του, δεν παρασκευάζεται αλλά χτυπιέται. Για το σκοπό αυτό, ο οικοδεσπότης χρησιμοποιεί έναχτυπητήρι τσαγιού (chasen) από μπαμπού.
 - Ως ένδειξη του μεγάλου σεβασμού που αποδίδεται στα όργανα chanoyu γενικά και στο chasen ειδικότερα, τα κατεστραμμένα chasen συχνά φέρνονται στο βουδιστικούς ναούς όπου, μια φορά το χρόνο, συνήθως το Μάιο, καίγονται εθιμικά από ιερείς σε μια τελετή που ονομάζεται chasen koyō.
Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι παρασκευής τσαγιού:
Το πυκνό τσάι ή koicha λαμβάνεται αραιώνοντας, ανά μερίδα, 3 chashaku σε 40 ml ζεστού νερού. Το τσασέν που χρησιμοποιείται για το χτύπημα του koicha είναι παχύτερο και η ανάμειξη γίνεται αργά ώστε να μην δημιουργείται αφρός. Το τσάι που λαμβάνεται είναι παχύρρευστο και έχει γλυκιά γεύση.
Το ελαφρύ τσάι ή usucha λαμβάνεται αραιώνοντας, ανά μερίδα, 1 και μισό chashaku σε 75 ml ζεστό νερό. Καθώς αυτό το τσάι είναι περισσότερο αραιωμένο, χρησιμοποιείται λεπτότερο τσασούκας και ταχύτερες κινήσεις για το χτύπημα- μπορεί να υπάρχει ένα ελαφρύ στρώμα αφρού πάνω του μετά το χτύπημα. Πιο ελαφρύ, το ουσούτσα είναι επίσης πιο πικρό στο στόμα.
Πώς πίνουμε το τσάι;
α) Το κύπελλο του τσαγιού τοποθετείται πάνω στο στρώμα τατάμι μπροστά σας, με την μπροστινή του επιφάνεια να κοιτάζει σε εσάς.
β)Το σηκώνετε με το δεξιό σας χέρι. και το τοποθετήστε στην αριστερή σας παλάμη στο ύψος των ματιών. Με το δεξιό σας χέρι, στρέψτε το περίπου 90 μοίρες δεξιόστροφα, ώστε το μπροστινό μέρος του να μην είναι πλέον στραμμένο προς το μέρος σας (αυτό σας επιτρέπει να θαυμάσετε το μπολ).
γ)Πιείτε το τσάι αργά σε 3 γουλιές (αυτό είναι τοitadakikata) και βάλτε το πίσω στο τατάμι.
δ) Υποκλιθείτε και εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας αφού λάβετε και τελειώσετε το τσάι σας.
ε) Προς το τέλος της τελετής, θα έχετε χρόνο να εξετάσετε και να εκτιμήσετε το μπολ του τσαγιού και τα διάφορα σκεύη, αυτό είναι το Dôgu no Haiken. Μόλις τελειώσετε, γυρίστε το μπολ έτσι ώστε το μέτωπο να είναι τώρα προς τον οικοδεσπότη.
Ο οικοδεσπότης μπορεί να ρωτήσει τους καλεσμένους αν θα ήθελαν άλλο ένα γύρο τσάι ή να τους προσφέρει ένα ελαφρύ τσάι (usususha) πριν τελειώσει η τελετή.
Η τελετή τσαγιού τελειώνει όταν ο οικοδεσπότης πλύνει τα σκεύη και επιστρέφει τον εξοπλισμό εκεί που ήταν πριν από την έναρξη.
Αν είναι δυνατόν, συνιστάται να επιστρέψετε για να ευχαριστήσετε τον οικοδεσπότη την επομένη της τελετής.